1. tammikuuta 2019

Käärme paratiisissa


Trumpin ohella Obaman ulkoministerillä 2013-2017 John Kerryllä on käynnissä taistelu muurista. Kerryn muuri ei kuitenkaan sijaitse Yhdysvaltojen etelärajalla vaan Ranskan niin kutsutulla Emerald-rannikolla Saint-Briac-sur-Merissä.

Kerryn isoisä James Forbes osti vuonna 1928 Essartin linnan Sain-Briacista. Maailmansodan aikaan saksalaiset pakko-ottivat linnan käyttöönsä ja lopulta tuhosivat sen. Sodan jälkeen tilalle rakennettiin huvila. Vuosikymmenten varrella Saint-Briacista kehittyi upea, rikkaiden suosima pikkukaupunki.

John Kerry puhuu ranskaa ja käy tilalla säännöllisesti. Samalla hän usein vierailee alueella asuvien sukulaistensa luona. Viimeksi suku kokoontui heinäkuussa juhlimaan tilan suvulle kuulumisen 90. vuotta.

Paratiisiin on kuitenkin luikerrellut käärme. Käärmeen nimi on ”right to roam” eli laki, joka etäisesti muistuttaa Suomen jokamiehen oikeutta. Sen mukaan kaikilla on oikeus kuljeskella Ranskan rannikoiden rantaviivoilla. Tällaista harhailu-oikeutta Emerald-rannikon huvilanomistajat eivät voi ymmärtää.

Niinpä he, Kerryn perhe etunenässä, ovat käynnistäneet oikeustaistelun estääkseen lakia toteutumasta omilla rannoillaan. Oikeutta on käyty vuosikymmeniä ja koko tämän ajan huvilanomistajat ovat eristäneet rantansa muureilla.  Muualla Ille-et-Vilaine departementessa oikeutta kuljeskeluun ei ole kyseenalaistettu.

Auguste Senghor – Senegalin ensimmäisen presidentin veljenpoika – sanoo, että Saint-Briacissa on enemmän äänestäjiä kuin asukkaita, minkä vuoksi alueen kakkosasunnon omistajat määräävät pelisäännöt. Senghor toimi Saint-Briacin edellisenä pormestarina ja ajoi kuljeskelukieltoa tarmokkaasti.

Senghorin edeltäjä Brice Lalonde, joka samalla on John Kerryn serkku ja lapsuuden ystävä, oli vielä seuraajaansakin tarmokkaampi kuljeskelun kieltäjä. AFP:lle Lalonde kertoi, että ”polku vaikuttaa asukkaiden hyvinvointiin, koska muuria rikotaan ja yksityisyyttä häiritään”. Lalonde sanoi myös, että perhe on huolissaan ”terroriuhasta Essartissa” mikäli kulkijoiden lakisääteinen liikkumisoikeus sallitaan. Hänen mukaansa  ”poliittisesti aktiivinen perhe on helppo maalittaa”.

Oikeudenkäynnin jatkuessa vaeltajat käyvät omaa taisteluaan yrittämällä murentaa muureja. Kuvernementin meri- ja ranta-alueista vastaavan valtion viraston apulaisjohtaja puolestaan vakuuttaa, että asiassa edetään ”metodologisesti ja päättäväisesti”.




John Kerry on ilmoittanut harkitsevansa asettumista ehdolle vuoden 2020 vaaleissa. Onko kuitenkin niin, että muurinrakentajat eivät ole suosiossa Demokrattissa puolueessa. Ainakaan sijoitus mielipidemittauksissa ei tähän asti lupaa menestystä.

Lähteitä:






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti