16. kesäkuuta 2019

Trump kymmenen vuotta myöhässä


Talouselämä-lehdessä esitellään Brysselin Vapaan yliopiston professorin Jonathan Hoslagin uusi kirja The Silk Road Trap. Hoslagin mukaan Kiina on 20 vuoden aikana aiheuttanut Euroopalle 1 400 miljardin tappiot politiikallaan, jonka seurauksena valtavat kauppavajeet ovat syntyneet. Hän sanoo, että suunnan muuttamiseksi EU:n ylijäämämaiden Saksan ja Hollannin olisi ymmärrettävä, että niiden tulevaisuus riippuu enemmän unionin heikoimmista alijäämämaista kuin Kiinasta.

Ylijäämämaiden olisi Hoslagin mukaan lakattava ajamasta kansallista etuaan kahdenvälisten Kiina-suhteiden avulla. Sama koskee alijäämämaita. Tilanteen voisi korjata, jos unioni muodostaisi yhteisríntaman yksittäisten jäsenmaiden sooloilun sijasta. Mutta onnistuuko unioni korjaamaan tilanteen yhteistyöllä, sitä Hoslag ei usko. Eurooppa-aate tuskin voittaa kansallista etua ja yksityistä voittomotiivia.

Euroopassa kuuluu kaikissa käänteissä haukkua presidentti Trumpin kauppapoliittiset tavoitteet. Silti täälläkin on alettu tuoda esille tietoja ja tyytymättömyyttä kiinalaisten umpinationalistista kauppapolitiikkaa kohtaan. Maallikkotarkkailijan näkökulmasta näyttääkin selvältä, että Trump ilmestyi estraadille pahasti myöhässä. Hänet olisi tarvittu presidentiksi jo paljon aikaisemmin. Ihan niin kuin hän itsekin jatkuvasti eri yhteyksissä toistaa: ”jonkun olisi pitänyt tehdä asioille jotain jo kauan sitten”.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti