9. elokuuta 2019

Lontoo ei rauhoitu


Eilen uutisoitiin maailmalla arvovaltaisen Onward –ajatuspajan kyselytutkimusta. Sen mukaan Yhdistyneessä Kuningaskunnassa on käynnissä hämmästyttävä asenneilmapiirin muutos. Koko sodanjälkeisen ajan britit ovat vannoneet liberalismin nimeen, mutta nyt ylimmäksi arvoksi näyttää nousseen yhteenkuuluminen, yhteisöllisyys: vapauden sijasta korostetaan turvallisuutta. Autoritaarisuutta ei enää pelätä, sitä on alettu jopa toivoa. Näin on kaikissa ikäryhmissä.

Nuorten äänestäjien parissa autoritaarisuuden kutsu on voimakkainta. Äänestäjistä ikävälillä 25 – 34 –vuotta 36% kannattaa ajatusta sotilashallinnosta ja 66% yleensä vahvoja johtajia, ”joiden ei tarvitsisi vaivata päätään parlamentin takia”. Lisäksi 26% ikäluokan äänestäjistä katsoi, että demokratia on huono käytäntö johtaa maata.

Vanhemmat ikäpolvet ovat kuitenkin demokratian kannalla. Yli 75-vuotiaista vain 3% piti demokratiaa huonona järjestelmänä. Ikäluokassa 65-74 –vuotiaat vain joka kymmenes kannatti sotilasvaltaa. Vahvaa johtajaa tässä ikäluokassa kaipasi 48% vastaajista.

Boris Johnsonin kannalta tulokset ovat varmasti kiinnostavia. Nythän kiistellään siitä, voiko Johnson – joka on väläytellyt parlamentin sulkemistakin - jatkaa pääministerinä vaikka häviäisi alahuoneen luottamusäänestyksen.

Muita tutkimuksen tuloksia:
  • 71% äänestäjistä uskoo, että kaupunkeihin muutto on huonontanut yhteiskuntaa
  • 61% äänestäjistä uskoo, että teknologian kehitys on huonontanut sekä palkkoja että töitä
  • 59% äänestäjistä uskoo, että maahanmuutolla on ollut negatiivinen vaikutus talouteen
  • 2/3  äänestäjistä katsoo, yliopisto-opiskelijoiden määrän kasvulla  teknillisten alojen opiskelun kustannuksella on ollut huono asia yhteiskunnan kannalta

Will TannerTheresa Mayn entinen neuvonantaja, joka esitteli tutkimuksen tuloksia yhdessä lordi James O´Shaughnessyn kanssa – sanoi, että pääministerin täytyy ohjata puolue pois vapauden ”pakkomielteestä” ja suunnata kohti ”yhteenkuulumista”, jos haluaa enemmistön seuraavaan parlamenttiin.

https://www.ukonward.com/thepoliticsofbelonging/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti