28. helmikuuta 2020

Tohtorin mielenmuutos



Karelyn Borysenko on  psykologian tohtori ja elinikäinen demokraatti. Hän ei pidä tviittailevasta presidentistä eikä tämän kannattajista. Sosiaalisessa mediassa aktiivinen tohtori piti tarkasti huolen, etteivät ”surkuteltavat” päässeet tunkeutumaan hänen verkkokeskusteluihinsa tai kaveripiireihinsä.

Kiireisen arjen vastapainoksi Borysenko otti neulontaharrastuksen ja liittyi verkossa kokoontuvaan ryhmään. Näissä ryhmissä keskustellaan usein sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kysymyksistä tai vaikkapa siitä, miten vallankumouksellinen merkitys neulojilla on ollut kulttuurissa. (Itselle tulee mieleen 1600-luvun Naantali, joka säästyi kaupunkina vain sen vuoksi, että kaupunginjohtajaa myöten kaikki osasivat neuloa villasukan kantapään).

Jonkin ajan kuluttua Borysenko alkoi kiinnittää huomiota, että neulontaryhmässä vieraili jatkuvasti sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta toimivia aktivisteja (Social Justice Warriors), jotka hyökkäsivät kenen tahansa yhteisön jäsenen kimppuun, jos esitti aktivistien mielestä vääränlaisia ajatuksia. Sen seurauksena suosituimmat neulontasivujen tähdet joutuivat Instagramissa satojen aktivistien hyökkäysten kohteiksi. Borysenkon mukaan erästä miestä kiusattiin niin ankarasti, että tämä sai hermoromahduksen ja lopulta joutui sairaalan itsemurhavalvontaan.

Borysenkolle tilanne oli herätys. Hän oli törmännyt vihapuheeseen, jonka lähde oli hänen itsensä kanssa samalla puolella poliittista jakolinjaa. Kokemuksen hämmentämänä hän alkoi testata käsityksiään oman poliittisen kuplansa ulkopuolisesta maailmasta ja päätti lähteä kuulemaan sellaisten ihmisten ajatuksia, joiden kanssa arveli olevansa erimieltä. Kokemus yllätti hänet.

Vasemmiston ulkopuolella olevat ihmiset eivät olleetkaan rasisteja, natseja tai valkoisen ylivallan kannattajia. Vaikka Borysenko oli heidän kanssaan eri mieltä sosiaali- ja talouspolitiikan kysymyksistä, kyse ei ollut siitä, että toista mieltä olevat olisivat olleet pahoja. Nämä perustelivat mielipiteensä erilaisin argumentein sen sijaan että olisivat alkaneet huutaa tai raivota vastapuolelle.

Borysenko oli joutunut kaltevalle pinnalle, joka pakotti häntä eteenpäin. Seuraavaksi hän kuuli #WalkAway-liikeestä, koska MSNBC oli siitä varoittanut. MSNBC:n mukaan kyse oli väärennöksestä ja joukosta venäläisiä botteja. ”Mutta sitten aloin tavata ihmisiä, jotka olivat päättäneet jättää Demokraattisen puolueen, koska eivät hyväksyneet puolueen vasemmiston käyttäytymistä. Kuuntelin heidän keskustelutilaisuuksiaan erilaissa vähemmistöyhteisöissä, ja kohtasin erilaisista taustoista olevien ihmisten tervettä, asiallista keskustelua. Rekisteröidyn heidän Facebook-ryhmäänsä ja näin tavallisten ihmisten jakamia kertomuksia miksi he olivat jättäneet demokraattisen puolueen. Nämä ihmiset eivät olleet venäläisiä botteja.”

Borysenko asuu New Hampshiren osavaltiossa, minkä vuoksi hän osallistui Demokraattisen puolueen järjestämään vaalitilaisuuteen Manchesterissa. Hän oli jo aikaisemminkin nähnyt useimmat ehdokkaat, mutta demokraattien esivaaliin osallistuvana halusi vielä varmistaa valintansa ja aistia kampanjan tunnelmaa.  Ja kun pari päivää myöhemmin Trumpin kampanja järjesti oman vaalitilaisuutensa samalla arenalla, Borysenko vakavista varoituksista huolimatta päätti osallistua siihenkin.

Vähän peloissaan ja epävarmana Borysenko ilmestyi jonon päähän noin puolitoista tuntia ennen kuin arenan ovat avattiin. Siinä vaiheessa jono oli suunnilleen mailin pitkä. Jonottaessaan hän keskusteli ympärillään olevien ihmisten kanssa ja huomasi kaikkien olevan ystävällisiä. Edes siinä vaiheessa, kun hän rohkastui kertomaan olevansa demokraatti, kukaan ei hermostunut. Reaktiona oli: ”Good for you! Wellcome!

Päästyään sisälle arenaan Borysenko kuvaa vaikutelmiaan: ”Tunnelma muistutti enemmän rock-konserttia kuin kampanja-tilaisuutta. Ihmiset nauttivat ja monet tanssivat kovaäänisistä kuuluvan musiikin tahdissa. En ollut koskaan osallistunut sellaiseen tilaisuuteen. Ei edes Barack Obaman vuoden 2008 vaaleissa luoma energia tuntunut samanlaiselta.

Olin kaksi päivää aikaisemmin osallistunut samalla arenalla pidettyyn Demokraattisen puolueen ehdokkaiden vaalitilaisuuteen, ja ero oli valtava. Ensinnäkin Trumpin tilaisuus oli viimeistä paikkaa myöten täynnä. Vaikka demokraattien tilaisuudessa olivat mukana puolueen kaikki pääehdokkaat ja lippuja jaettiin ilmaiseksi, silti demokraatit eivät onnistuneet täyttämään hallia. Toiseksi, Trumpin yleisössä kaikilla oli sama tavoite, kun taas demokraattien tilaisuudessa yleisö buuasi aina, kun ei pitänyt jonkun ehdokkaan mielipiteistä ja jakautui usein toisiaan vastaan karjuviksi joukoiksi. Kolmanneksi, Trumpin tilaisuus oli aidosti optimistinen. Tulevaisuus näytti hyvältä. Demokraattien kokouksessa tulevaisuudessa odotti synkkyys ja perikato. Neljänneksi, Trumpin tilaisuudessa tunnettiin ylpeyttä amerikkalaisuudesta. Demokraatit taas korostivat, kuinka maa on rasistinen kiireestä kantapäähän. ”

Borysenkon mukaan Trumpin kannattajat eivät ole sokeita. He näkevät, että hän värittää asioita edukseen ja huomaavat myös, kun hän valehtelee. Mutta kampanjan voima syntyy siitä, että ihmiset uskovat hänen olevan heidän puolellaan ja tekevän kaikkensa heidän hyvinvointinsa hyväksi.

Jotkut Trumpin vastustajat arvioivat tämän suhdetta kannattajiinsa sanomalla, että ”varmaankin heillä on hauskaa vaali-tilaisuuksissa. Kysymyshän on kultista.” Borysenko ei kuitenkaan kulttiin usko. Hänen mukaansa monet Trumpin kannattajat ovat asioista eri mieltä kuin tämä. Monet eivät pidä hänen asenteistaankaan. Jotkut toivovat, ettei hän ei tviittaisi niin paljon. Jne, jne. Jos kysymys olisi kultista, jäsenet eivät kyseenalaistaisi johtajaansa.

Kun olin lähdössä vaalitilaisuudesta – kävellen tuhansien ihmisten ohi, jotka olivat seuranneet Trumpin tilaisuutta valtavilta screeneiltä arenan ulkopuolella – ajattelin, että ei ole pientäkään mahdollisuutta, että Trump häviäisi marraskuussa. Ei pienintäkään. Asettuu häntä vastaan kuka tahansa demokraatti, Trump tulee päihittämään hänet.

Karelyn Borysenko kertoo äänestäneensä New Hampshiren Demokraattisen puolueen esivaalissa Pete Buttigiegiä. Hän ei usko yhdenkään demokraattiehdokkaan mahdollisuuksiin, mutta ajattelee, että Buttigiegillä saattaa joskus myöhemmin olla mahdollisuuksia tulla presidentiksi. Borysenko kertoo myös menevänsä vaihtamaan äänestäjä-rekisteröintinsä riippumattomaksi. Hän sanoo alkaneensa vierastaa kummankin puolen ääriajattelijoita.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti