7. kesäkuuta 2020

Kaalimaan energiapukki


Suomen Kuvalehti (23) julkaisi kirjoituksen sähköyhtiöiden laskutuksesta, kun kuluttaja tai asiakasyrittäjä tuottaa sähköä myös itse. Suuri osa energiayhtiöistä on lehden mukaan ohjelmoinut mittarinsa niin, että kolmivaihevirran joku vaihe syöttää virtaa joihinkin kotitalouden laitteisiin, vaikka aurinkopaneelien tuottama virta kattaisikin koko tarpeen.

Lehden mukaan nykyisellä mittaustavalla vain 50-60 prosenttia aurinkosähköstä tulee omaan käyttöön. Toisen puolen energiayhtiö ostaa kuluttajalta pilkkahinnalla ja myy tilalle esimerkiksi 10 kertaa kalliimpaa sähköä. Pörssisähkön hinta, jonka yhtiö siis maksaa kuluttajalle, liikkuu haarukassa 0,3 – 4 c/khW, kun taas kuluttaja maksaa yhtiölle 14-18 c/khW. Kuinkahan moni asiakas kysyttäessä olisi suostunut tällaiseen vaihtokauppaan?

Ei siis ihme, että yhtiöt ovat mielellään olleet hissun kissun. Onneksi työ- ja elinkeinoministeriöltä on tulossa asetus, joka määrää, että sähköyhtiö voi laskuttaa asiakasta vain siitä sähköstä, jonka kuluttaja tarvitsee itse tuottamansa sähkön lisäksi.

Uskomatonta, että tällainen asia pitää erikseen säätää. Mahtaakohan joskus tulla eteen tarve säätää, että kauppias saa vaatia maksun vain kuluttajan ostamista tavaroista?

Uutta laskutusperiaatetta kutsutaan netotukseksi. Kirjoituksen mukaan asetus on odottanut valmiina vuodesta 2015. Silti saa vieläkin odottaa 1-2 vuotta ennen kuin mikään käytännössä muuttuu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti