11. marraskuuta 2020

Kaksi faktantarkistusta

 

Eilen aamulla ihmettelin kun Iltalehti kertoi, että Melanie Trump oli tviitissään kehottanut presidenttiä myöntämään vaalitappio. Tuntui sen verran epäilyttävältä, fakta oli tarkistettava. Osoittautui, että todellisuudessa tiivittissä oli vaatimus laskea mukaan kaikki vaalissa laillisesti annetut äänet. Eli sitä samaa, mitä presidentti itsekin on viime päivät vaatinut.

CNN: Melania Trump kehottaa puolisoaan luovuttamaan – kommentoi vaalitulosta Twitterissä

Ihmettelin, miten Iltalehden toimittaja toistelee CNN:n uutista vaivautumatta itse varmentamaan näin helposti tarkistettava asia.

Kirjoituksen pointtina oli väite, että koko presidentin lähipiiri yrittäisi taivutella presidenttiä antamaan periksi ja tunnustamaan vaalitappio. Kun illalla katsoin Iltalehden uutisen uudelleen, sitä oli muutettu. Ehkä joku lukija oli reagoinut asiaan.

Nyt kuva Melanien tviitistä oli liitetty osaksi juttua. Vaikka se päinvastoin tukee presidentin pyrkimystä korjata vaalitulosta sisältämään vain laillisesti annetut äänet, jutun teksti edelleen väittää presidentin lähipiirin yrittävän kääntää tämän päätä. Tosin nyt ilman mitään vihjettä, mistä tällaiseen johtopäätökseen on tultu.



Tänään taas YLE otsikoi:

    Washington Post: republikaanien vaalivilppitodisteena esittelemä tapaus olikin valhe

Tämä otsikko liittyy postilaitoksen työntekijän Richard Hopkinsin valaehtoiseen todistukseen. Siinä hän kertoo sattumalta kuulleensa, kuinka postimestari Eriessä Pennsylvanissa oli ohjeistanut työntekijöitä päiväämään myöhässä saapuneet äänestyskuoret aikaisemmalla postileimalla.

YLE uutisoi asiasta Washington Postin vanavedessä, että Hopkins olisi perunut alun perin Project Veritasin kautta yleiseen tietoon tulleen todistuksensa.

Koska mihinkään uutiseen ei nykyään voi ilman muuta luottaa, täytyy tarkistaa faktat.

Ja kas niinpä onkin, että Richard Hopkins itse ei tunnusta peruneensa  todistustaan. Se on hänen mukaansa edelleen voimassa. Sen sijaan Hopkins vaatii, että Washington Post peruttaa oman uutisensa hänestä.