12. syyskuuta 2020

Miten uutinen syntyy ja hiipuu

Viikko sitten Ylen pääuutislähetyksessä uutisoitiin presidentti Trumpia mustamaalaava kohu. Uutisankkurin mukaan, useat lähteet vahvistavat presidentti Trumpin puhuneen halventavasti Toisen maailmansodan veteraaneista. Kaksi vuotta sattuneen asian uutisoiminen osuu sopivasti vaalien alle ja sen ilmoitetaan koettelevan Trumpin suosiota. Lisäksi kerrotaan Joe Bidenin arvio Trumpin sanomisista: ”inhottavaa ja sairasta”.

Uutinen perustuu Jeffrey Goldbergin juttuun The Atlantic –lehdessä. Kirjoituksessa todella väitetään Trumpin sanoneen, että sodassa kuolleet amerikkalaiset olivat hölmöjä luusereita. Niinpä Trump oli pitänyt tarpeettoman käydä sotilaiden haudoilla muistelemassa.

YLEn uutisankkuri ei tosin mainitse uutisen taustalla olevaa artikkelia. Eikä sitä, että kirjoituksen ”useat lähteet” ovat kaikki nimettömiä. Heidän tiedetään kuitenkin olevan hallinnon korkeita virkamiehiä. Kuulostaa tutulta ?

Pohjustuksen jälkeen Mika Hentunen jatkaa kuin varmasta asiasta. Hän selostaa miten skandaalista toiseen kulkeva Trump on nyt tavallista pahemmassa pinteessä. Siitä hänen mukaansa kertoo sekin, että Valkoinen Talo on käynnistänyt kriisiviestinnän: Melania Trump on ”valjastettu puolustamaan” miestään.

Hentunen ei osaa arvioida, onko Trump nyt tehnyt vihoviimeisen temppunsa. Trumpin kannattajat kun eivät välitä tosiasioista. Siitä hän on kuitenkin varma, että tapaus tulee varjostamaan Trumpin vaalikampanjan loppua: ”Kolmen viikon kuluttua ensimmäisessä television vaaliväittelyssä Biden nostaa juuri tämän asian esille”. Hentunen järkeilyn mukaan asia on tärkeä Joe Bidenille, koska hänen edesmennyt poikansa taisteli Irakissa.

Atlanticin julkaistua kirjoituksen monet Trumpin hallinnon nykyiset ja entiset virkamiehet ovat tulleet vuorotellen julkisuuteen kiistämään sen väitteet. Trumpin oman leirin osalta kiistäminen on tietenkin luonnolliselta, mutta miksi esimerkiksi Trumpin erottama neuvonantaja John Bolton kiistää lehden väitteet? Hänhän julkaisi vastikään paljastuskirjansa, minkä Valkoinen Talo yritti kaikin keinoin estää. Yle uutisoi kirjan julkaisemisen ja kertoi Boltonin toivovan, että Trump jää yhden kauden presidentiksi. Ei siis kuulosta presidentin mieheltä.

https://yle.fi/uutiset/3-11411590

Bolton kiisti Atlanticin väitteet ehdottomasti. Ja paikalla olleena hän oli asiasta varma. Muistamis- tai tulkintavaikeuksia ei ollut, koska hän oli kuvannut tilanteen kirjassaankin. Kaapelitelevisiolle hän kertoi asiasta näin:

(Tekstitys valittavissa)

Presidentti itse ehti epäillä vuodosta John Kellyä, jonka oli erottanut Valkoisen talon kansliapäällikön tehtävästä. Myöhemmin Trump arvosteli Kellyä julkisesti, jolloin hänelle ymmärrettävästi olisi voinut jäädä riittävästi hampaankoloon. Odottamatta myös Kelly ilmoitti avustajansa välityksellä, että lehden julkaisemissa tiedoissa ei ole perää.

Lopputuloksena tämä ”tavallista pahempi” kohu onkin laantunut ja nyt Atlantic-lehtikin on myöntänyt, että todennäköisesti hautausmaa-vierailun jääminen presidentin ohjelmasta johtui sittenkin huonosta säästä.

Uutinen ehti kuitenkin täyttää tehtävänsä. Presidentti oli saatu muutamaksi päiväksi yhdistettyä pyhäinhäväistykseen, jollainen veteraanien häpäisy Yhdysvalloissa on. Ja Joe Biden ehti päästä televisioon jyrähtämään jämäkästi: ”Kuka helkkari hän kuvittelee olevansa”.

Lopuksi vielä yksi ihan oikea fakta: The Atlantic –lehden omistaa Steve Jobsin leski Laurene Jobs. Hän on myös Joe Bidenin kampanjan suurrahoittaja.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti