25. heinäkuuta 2019

HS poliittisesti korrektina, 1



Eilisessä HS:ssä oli laaja artikkeli Minnesotan somaleista. Sitä lukiessa tuli mieleeni, että joskus poliittisesti korrekti kirjoitus voi olla kaikkine virheineenkin riemastuttava. Ainakin itse hyrskin, kun sain lukea, että somalien suurin ongelma länsimaissa on hyvinvointiyhteiskunta. Mutta kiitos Allahille, Amerikassa vitsauksesta ollaan suurin piirtein turvassa.

Muuankin Mohamed kertoi viettäneensä aikaa Tanskassa sukulaisissa ja päivitteli, miten Euroopassa ”asiat vain ojennetaan käteen”.  Sellainen on turmiollista myönsi myös Somali Action Alliance –järjestön johtaja, jonka mielestä ”hyvinvointivaltio viivästyttää kaikkea”.

Pahiten Euroopassa viivästyy kotoutuminen. Minnesotassa asia hoituu rivakasti kolmessa kuukaudessa, heti maahantulon jälkeen.  Sen jälkeen opintoja jatketaan puistonpenkillä, jossa naapureilta saa tietoa sopivista työpaikoista ja koulutuksista.

Tietysti tulee mieleen kysyä, miksi kaikista paikoista juuri Minnesotaan on syntynyt maailman suurin Somalian ulkopuolinen somalikeskittymä. Joku selityshän täytyy olla, että Afrikan sarven heimolaiset vaeltavat toiselle puolen maapalloa olosuhteisiin, joihin he ovat mahdollisimman huonosti tottuneet.

Yksi selitys kuitenkin varmasti on, että Yhdysvalloissa juuri Minnesota muistuttaa eniten ns. hyvinvointiyhteiskuntaa. Osavaltioon on luotu palvelujärjestelmä, joka soveltuu somaleille kuin nenä päähän.  Varsinkin somalinaiset työllistyvät hoivajärjestelmään, usein perustamalla oman päivähoitopalvelua tuottavan yrityksen. Tämä on mahdollista, koska koulutusvaatimuksia alalle ei ole.

Joustava järjestelmä nojaa valtion tukeen. Yrittäjä ilmoittaa yksinkertaisella älypuhelinsovelluksella viranomaiselle hoidossa olleet lapset. Tietojen perusteella rahat maksetaan yrittäjän pankkitilille. Päivähoitopalvelujen tuottajien ilmoittamia tietoja ei ilmeisesti tarkasta kukaan.

Näin asiat sujuivat kunnes viranomaisille alkoi tippua epäilyjä massamittaisesta huijauksesta. Enimmillään epäiltiin, että kateissa on sata miljoonaa dollaria. Lisäksi tiedotusvälineissä alettiin puhua, että kyseiset sata miljoonaa olisivat päätyneet Al-Qaidalle.

Tiedusteluelimet alkoivat tutkia rahan kulkeutumista. Lopulta hurjimpia epäilyjä pidettiin liioitteluna. Silti verorahoja oli huijattu miljoonia. Tarkkaa tietoa miljoonien lukumäärästä ei kuitenkaan ole.

Tosin varhaiskasvatuksen asiantuntijat ovat kuulema sitä mieltä, että puheena oleva päivähoito on kauttaaltaan niin ala-arvoista, että jokaista siitä maksettua dollaria voidaan pitää huijattuna.
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti