3. marraskuuta 2020

Amerikka väreissä


Joe Bidenin vaalikampanja on ollut hämmästyttävä. Ilmeisesti pandemian vakavuutta korostaakseen hän antoi kampanjalleen niin tiukat säännöt, että yleisöä ei tilaisuuksiin ilmaantunut. Ehkä oli tarkoituskin, että ihmiset osallistuisivat kampanjaan media välityksellä. Harvakseen pidetyt kampanjatilaisuudet vaikuttavat joka tapauksessa aavemaisilta, kun kameralla yritetään salata yleisön puuttuminen. "Hey folks", Joe huutaa, mutta metsä puuttuu. Sen kuulee ja ymmärtää, mitä ei kuule.

Trump opetti jo vuonna 2016 kampanjassaan yleisön näkemään korvillaan. Hän pilaili median kustannuksella, ja väitti vastassaan olevan Fake News -median salaavan hänen tilaisuuksiensa ihmispaljouden. Aina jossain vaiheessa tilaisuutta hän pysähtyi sormella osoittaen katsomaan uutistalojen kamerarivistöä ja selittämään, että tuolla ovat valheellisimmat ihmiset maailmassa, ehkä paria poikkeusta lukuun ottamatta. Ja yleisökin kääntyi mylvimään fake newsille ja osoittelemaan sormella: innostuneen yleisön reaktiot välittyvät vaikka kamera tiukasti tuijotti puhujakoroketta. 

Bidenin yleisön reagoinneista voi melkein laskea yksittäiset taputukset.

Trump irvaili, että Biden ei edes halua vaalikiertueelle, kun kukaan ei kuitenkaan saavu paikalle. Varmasti liioittelua, mutta lienee myös turhauttavaa kiertää pitämässä puheita lähinnä itsekseen, ja huutaa "hey folks" lähes tyhjän parkkikentän laidalta. 

Trumpin tilaisuudet täyttyvät, varsinkin vaa’ankieliosavaltioissa. Silti mielipidemittausten mukaan Bidenin voitto on vaalipäivää vaille valmis. Nähdyn perusteella monet kokevat uskomattomaksi, että peli tosiaan olisi jo pelattu? Ja ainakin Trump puskee täysillä loppuun saakka.

Aloitin tämän tämän kirjoituksen aamulla ennen viittä. Trump oli silloin Kenoshassa Wisconsin'ssa. Katsomo näytti olevan täynnä turvaväleistä piittaamatonta, silmin nähden innostunutta kansaa. 

Kuuden jälkeen kuva siirtyi Grand Rapidsiin Michiganiin. Siellä täysi katsomo odotteli presidentin edellisen vaalitilaisuuden päättymistä sata kilometriä leveän Lake Michiganin vastarannalla.

Grand Rapidsin lavalle presidentti ilmestyi pari minuuttia vaille aamu seitsemää (Suomen aikaa) ja yleisö hullaantui. Puhe alkoi vakuutteluilla, että huomenna on tulossa voitto sekä Michiganissa että koko maassa. Katsomossa hymyilevät, nauravat ja mekastavat ihmiset tuntuvat uskovan joka sanan. Sitten puhe alkoi kerrata kaikkea sitä, mitä Trump oli neljän vuoden aikana tehnyt ja mitä Biden oli ikänsä jättänyt tekemättä. Sitten Trump kysyy yleisöltä, joko he ovat käyneet äänestämässä. Ja taas hän lupaa "valtavan punaisen aallon, jonkalaista kukaan ei ole ennen nähnyt".

Trump tietysti liioittelee, ja väellä on hauskaa. Mutta ehkä Trumpin puhuroima aalto ylittää Minnesotan, jota yksikään republikaani ei ole voittanut sitten Nixonin. Olisihan sekin jo melkoinen temppu ja ainakin mahdollinen. Osavaltion pohjois-osissa herätti kuluneen syksyn aikana huomiota seitsemän pienen demokraattijohtoisen kaupungin pormestarit, jotka yllättäen ilmoittivat siirtyneensä Trumpin kelkkaan. BLM tässäkin.

Mutta onko Trumpin lupaama "punainen aalto" edes teoriassa mahdollinen?

Neljä vuotta sitten löin vetoa Trumpin puolesta. Silloin kampanjoiden energiaerot olivat valtavat. Ja samalla tavalla kuin nyt, median välittämä kuva demokraatti-ehdokkaan kampanjoinnista oli liian kirkas. Todellisuudessa Hillarykaan ei saanut suuria yleisöjä tilaisuuksiinsa paitsi esiintyessään yhdessä jonkun viihdemaailman mega-tähden kanssa. Vedonlyöntiin päädyin kampanjoinnin loppuvaiheessa, kun Clintonin ja Kainen yhteistilaisuus piti kokonaan peruttaa vähäisen kiinnostuksen takia.

Trump pilkkaa mielipidemittauksia. ”Me olemme haastatelleet 75 ihmistä, ja presidentti Trump on 57 prosenttia jäljessä”. Silti epäilyttää, voivatko mittaukset olla taas metsässä. Presidentti vakuuttaa niin ja sanoo, että ”tämä ei ole kakkoseksi jäävän ehdokkaan yleisö”. Ja yleisö on riemuissaan.

Presidentin puhetta seurataan paljon myös verkossa. Kymmentä vaille kahdeksan katsomaani lähetystä seuraa 177 533 katsojaa. Samanlaisia Youtube-kanavia on useita, joten ei voi tietää, paljonko tilaisuudella on on-line -katsojia kaikkiaan.

Real Coffee with Scott Adamsin eilisessä lähetyksessä puntaroitiin mielipidemittausten luotettavuutta. Adams uskoi, että Trumpin kannattajat ovat taas kerran valehdelleet kyselyissä. Tällä kerralla syntipukin roolissa eivät ole ”ujot Trumpin kannattajat”, jotka viimeksi sekoittivat ennustajat. Nyt Adamsin mukaan valehtelevat ne, jotka tunsivat suurta riemua vuoden 2016 vaalien yllätyksellisyydestä ja siitä, että Trumpin voitto shokeerasi vastapuolen niin täydellisesti.

Ja toden totta. Youtubessa on lukematon määrä ns. meltdown-koosteita ääntenlaskennan etenemisestä eri tv-kanavilla vuoden 2016 vaalipäivän jälkeisenä yönä. Ne ovat keränneet miljoonia katsojia samoin kuin Trump will never win –koosteetkin. Scott Adams uskoo, että Trumpin kannattajat haluvat saada samanlaisen kokemuksen kuin vuonna 2016. Tämä hänen mukaansa selittää Bidenin etumatkan kyselyissä.

Vuorokausi vaihtuu Wisconsin’ssa presidentin jatkaessa puhettaan. Yleisöä ei näytä väsyttävän edelleenkään. Kymmenisen minuuttia myöhemmin tullaan kuitenkin loppuhuipennukseen: tutuksi tulleet riimit amerikkalaisten patrioottien suurista teoista ja viimeiseksi lupaus tehdä Amerikka suureksi jälleen. Puhe päättyy, musiikki alkaa, ihmiset hurraavat.

Vielä  vilkuttelua katsomon eri osiin, muutama tutuksi tullut tanssiliike ja presidentti laskeutuu lavalta yleisön sekaan. Vaalikampanja on päättynyt.