3. tammikuuta 2019

Xi, Xu ja hyökkäyspuhe


Eilen uutisoitiin Kiinan johtajan Xi Jinpingin puhe tilaisuudessa, jossa juhlittiin 40 vuotta sitten laadittua asiakirjaa Kiinan ja Taiwanin välillä. Taiwan News raportoi viime viikkoina ja kuukausina laajemminkin asian ympärillä Kiinassa käytyä keskustelua. Sotilaallisten ratkaisujen julkinen vaatiminen voi yllättää länsimaista yleisöä. Kiinan maabrändihän on nykyisin rauhanomainen, rakentava ja vastapaino kaikelle sille, mitä Donald Trumpin katsotaan edustavan.

Xi Jinping

Taiwan on saari pohjoisella Etelä-Kiinan merellä. Kiinan Tasavallan hallitus pakeni saarelle vuonna 1949. Siitä lähtien Taiwan on käytännössä ollut itsenäinen valtio, joka Kiinan kansantasavallan tavoin katsoo edustavansa koko Kiinaa. Molemmat Kiinat ovat yhtä mieltä siitä, että on vain yksi Kiina. Eri mieltä ollaan siitä, kumman maan hallitusta on pidettävä Kiinan hallituksena.

Kiina kuitenkin näkee Taiwanin kapinoivana maakuntanaan ja vaatii sen liittämistä alaisuuteensa. Xi eilisten lehtikirjoitusten mukaan sanoi: ”Emme lupaa luopua sotilaallisen voiman käytöstä vaan pidämme mahdollisuuden käyttää kaikkia keinoja”. Xi myös mainosti maiden välisten suhteiden ratkaisemista ”Yksi maa, kaksi järjestelmää”- mallilla, jota noudatettiin Hong Kongin liittämisessä Manner-Kiinaan.

Kiina kiistelee naapuriensa kanssa myös Etelä-Kiinan meren asumattomista saarista ja riutoista. Se väittää niitä omikseen ja on rakentanut niille sekä siviili- että sotilasinfrastruktraa. Vaikka muutkin maat väittävät saaria omikseen, kiinalaisiahan se ei haittaa. Välittämättä muiden vastalauseista Kiina uhmaa myös amerikkalaisten FONOP purjehduksia. FONOP tarkoittaa Yhdysvaltain laivaston ohjelmaa käydä näyttämässä lippua kansainvälisillä vesillä ja muistuttaa kiinalaisia, etteivät nämä voi omin päin muuttaa merenkulun sääntöjä.

Dai Xu

Marraskuussa Taiwanin parlamenttivaalien jälkeen Yhdysvallat toteutti FONOP purjehduksen Taiwanin salmen läpi. Peking reagoi asiaan. Joulukuussa se järjesti hallituksen ja sotilasjohdon kokouksen Etelä-Kiinan meren tilanteesta.

Kontra-amiraali Dai Xu esitti, että ”jos amerikkalainen sota-alus tuodaan uudelleen Kiinan vesille, niin ehdotan, että sitä vastaan lähetetään kaksi alusta, toinen pysäyttämään se ja toinen tuhoamaan se.”

Amiraali sanoi myös ihmettelevänsä, miksi kiinalaiset ovat arkoja käyttämään asevoimaa amerikkalaisten FONOP-toimintaa vastaan. Hänen mukaansa välikohtaukset olisivat suorastaan toivottavia:

”Sellaiset vain kiihdyttäisivät Taiwanin yhdistämistä Kiinaan … Pitää valmistautua ja odottaa sopivaa tilaisuutta. Kun strateginen mahdollisuus syntyy, meidän pitää olla valmiita kaappaamaan Taiwan.”


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti