26. syyskuuta 2020

Vaalituloksen hyväksyminen

 Amerikan presidentinvaaleissa toistellaan, hyväksyykö presidentti Trump vaalien lopputuloksen, jos hän häviää. Pari päivää sitten myös Valkoisen Talon lehdistösihteeriltä tiukattiin presidentin kyvystä ja halusta hyväksyä vaalitulos.

Kayleigh McEnany vastasi, että presidentti hyväksyy rehellisten ja reilujen vaalien tuloksen, mutta sanoi, että toimittajien pitäisi pikemminkin suunnata kysymyksensä Bidenin kampanjan suuntaan. Samalla hän luetteli esimerkkejä Bidenin tukijoiden suhtautumisesta vaalitulokseen.

·         Etelä-Karolinan demokraattien kongressiedustaja Jim Clyburn sanoo, että Trump ei voi voittaa vaaleja reilulla tavalla. Tällöin demokraattien ei tietenkään pidä hyväksyä Trumpin vaalivoittoa.

·         Senaattori Barbara Box on sanonut saman asian: Trump voi voittaa vaalit vain varastamalla.

·         The Washington Post on käsitellyt aihetta otsikolla: ”Demokraattien ei tule uskoa vaalitulosta, jos Trump voittaa”.

·         Ja Hillary Clintonin ohje Joe Bidenille on, että Bidenin ei pidä tunnustaa vaalitappiota missään olosuhteissa.

On siinä ja siinä, voiko demokraattien sanoa hyväksyneen edellistenkään vaalien tulosta. He ovatkin tehneet kaikkensa vaalituloksen kumoamiseksi (ja vähintäänkin Trumpin hallinnon jumiuttamiseksi).

Jaakko Iloniemi kirjoittaa Kanavassa 6/2020: "Edessä on melkoisella todennäköisyydellä ainutlaatuinen vaalitilanne, joka ei välttämättä ole ohi 4. marraskuuta vaan jatkuu vielä senkin jälkeen oikeussaleissa eri puolilla maata." Iloniemi kuvaa edelleen miten presidentinvalinnan käy siinä tapauksessa, että vaalitulosta ei pystytä varmistamaan ennen 20. tammikuuta. Viime kädessä ruoriin tarttuu edustajanhuoneen puhemies. 

Trumpin mukaan Hillary on kiero. Jos Biden vaalituloksen kieltämisellä nostaisi Nancy Pelosin presidentiksi, varmaan koko Amerikka yhtyisi nykyisen presidentin arvioon. Ja vielä enemmän, jos Pelosi nimeäisikin tehtävään Hillaryn.