7. marraskuuta 2020

Suomessa korona-tartuntoja vähiten

Olen nyt kuukauden ajan vertaillut viikoittain korona-epidemian leviämiseen liittyviä tietoja Euroopan Unionin jäsenmaissa ja Yhdysvalloissa. Tänään kokosin viimeisen tilanteen Johns Hopkins Yliopiston ylläpitämästä tietokannasta.

Yhteenvetona järjestelin maat suuruusjärjestykseen kolmen asian suhteen. 

Vasemmalla olevassa taulukossa maat on järjestelty sen mukaan, kuinka suuri osa väestöstä on saanut tartunnan. Taulukko osoittaa, että Suomen koronapolitiikan menestys perustuu siihen, että taudin leviäminen on estetty paremmin kuin muissa Unionin maissa. Suomen osalta tilanne on parantunut koko ajan. Vielä pari viikkoa sitten Kreikka, Kypros ja Latvia olivat Suomen edellä (eli siis alempana taulukossa)

 


Keskimmäinen taulukko esittää epidemian aiheuttamien kuolemien osuuden  koko väestössä. Tässäkin Suomi on säästynyt pahimmalta. Taulukossa kahdeksan ylimpänä olevan maan järjestys on pysynyt seurantakuukauden ajan samana. 

Muutokset voivat kuitenkin olla nopeitakin. Yhdeksäntenä taulukossa oleva Tsekin tasavalta oli kuukausi sitten yhdeksän sijaa alempana. Suomen suhteellinen asema sen sijaan on kohentunut kuluneen kuukauden aikana, ts. Suomi on keskimmäisessä taulukossa nyt kaksi sijaa aikaisempaa alempana. 

Oikean puoleinen taulukko kertoo, kuinka suuri osa tartunnan saaneista on tähän mennessä kuollut tautiin. Tässä taulukossa Suomi ei erityisesti loista. Syytä asiaan ei voi päätellä vain näkyvillä olevien tilastotietojen perusteella. Esimerkiksi epidemian nopean kiihtymisen alkaessa tämä luku jonkin aikaa varmasti pienenee ennen kuin lisääntynyt sairastuminen ehtii muuttua kuolemantapauksiksi.

Mutta yksi asia, joka varmasti vaikuttaa asiaan, on hoitohenkilökunnan resurssit ja osaaminen. Oppimiskäyrä näkyy niin, että melkein kaikkien maiden kohdalla tämä suhteellinen luku putoaa ajan mittaan. Esimerkiksi Suomessa kuolemaan johtaneiden tartuntojen osuus on pudonnut viimeisen kuukauden aikana seuraavasti: